Strip van de Week – STRIPBoekBespreking

STRIPBoekbespreking DJK01 – januari 2023

SALTO & UBBA

In de reeks Salto & Ubba zijn inmiddels 2 delen verschenen. En ik word er vrolijk van.

In Salto & Ubba deel 1 leerden we in een kleurrijk verhaal de hoofdpersonen kennen. Natuurlijk Salto en Ubba, een prachtig gay-koppel, de één evenwichtig, de ander emotioneel incontinent en een dramatische bearlesqueen. Maar ook ‘dansers’ Kyler, Oby en Corlan die les krijgen van Salto. En theater-directeur Lucy en de gladde Ponky.

In deel 2 wordt toegewerkt naar een Bearlesque Revue (Talentenjacht) met een uitgebreide kijk bij de audities. Echt van deze tijd. Ponky wordt er niet sympathieker op en van het viertal Bearlesky Boys blijft slechts de helft over.

Ondertussen twijfelt niet alleen Salto, maar ook Ubba of hij goed bezig is. Gelukkig hebben ze elkaar.  Als verrassing komen ook nog Salto’s ouders op bezoek. Kortom: veel te beleven in magistrale kleuren.

Bewustwording (lichaam, geest), opzoek naar vrijheid, eeuwige twijfel, worsteling eigen bedrijf (herkenbaar!) en… de hond en de kat die regelmatig mooi aanwezig zijn. Salto en Ubba zijn er niet alleen voor de LGTBQ+ gemeenschap, iedereen kan ze in het hart sluiten.

Wilbert van der Steen is de geestelijke vader van Salto & Ubba, een zeer talentvol kunstenaar, een kleurentovenaar en een zeer aimabel mens. Op naar het vervolg!

STRIPBoekbespreking DJK02 – februari 2023 Het geheim van de Witte Wolvin deel 1

In december kwam Diedeldus met deel 1, de Ring, van de reeks Het geheim van de Witte Wolvin. De strip is gebaseerd op een fantasy-reeks van Henri Loevenbruck, in stripscenario gegoten door Christophe Lylian en prachtig geïllustreerd door Raka, een voor mij onbekende Italiaanse.

In de wonderlijke wereld Gaelia zijn Aléa, een weesmeisje met prachtig blauw haar en Imala, een legendarische en eenzame Witte Wolvin, hoofdpersonen en worden warme vrienden.

Van zwerfkind wordt Aléa een prima bediende bij Kerry en Tara, die haar eten, onderdak en affectie geven in hun herberg.

Dan komt de druïde Phelim in beeld. Hij heeft veel belangstelling voor de Ring die Aléa heeft gevonden. Ze vlucht naar de Providence, waar ze haar jeugdvriendin Amine hoopt te vinden, die koningin schijnt te worden. Ze heeft in ieder geval ook haar vrijheid weer teruggevonden. Onderweg komt Aliéa onder andere de muzikale dwerg Mjolln tegen en wie is toch die geheimzinnige Prins der Herilim?

Waar de mensen hun krachten vandaan halen: bij Moïra nog aan toe en in het hart van de Moïra staat ook het verhaal van Aléa beschreven, ze heeft bepaalde krachten…

Ben erg benieuwd naar het vervolg! Goede fantasy voor alle leeftijden.

STRIPBoekbespreking DJK03                                    week 7-2023

DE RIVIEREN VAN HET VERLEDEN -1. De Inbreekster

Pas verschenen bij Silvester Strips is het tweeluik De Rivieren van het Verleden. Een intrigerende strip op scenario van Stephen Desberg en in geheel eigen stijl getekend door Yannick Corboz, die we ook kennen van de Verhoeven Brigade en Moordenaar op Maat.

Je moet in het begin even je best doen om alles te vatten, ook al omdat we met veel personages kennismaken. Maar best ingewikkeld wordt het als we twee verschillende werelden onderscheiden. Toch wordt het langzamerhand logisch: het Parijs van 2016 en van lang geleden.

We maken kennis met Meester Worn en een leger van Shayks, die Parijs willen bezetten, dat weer beschermd wordt door Ridder Hert. De mooiste hoofdpersoon is echter Linn:

“Ze noemen me Hel. Ze noemen me Stacy, Haar, Jane. Da’s niet mijn naam. Ik trek geen aandacht. Ik ben een dief.” Ze moet in opdracht van de wrede (hij is niet de enige die wreed is…) Argonovitch een heel kostbare medaillon stelen van een ander heel interessant hoofdpersoon Lamia.

Over de godheid Aton en hoe alles verder bij elkaar komt wordt steeds iets duidelijker en dat maakt het dat we uitkijken naar het slot (deel 2). Ben ook benieuwd of daar het Boefje Murat nog terug te vinden is, sympathiek ventje en daar zijn er in dit bijzondere verhaal niet al te veel van.

Eerlijk gezegd zou ik het boek alleen al voor de prachtige cover kopen, met mooie stofomslag….